Nie wrzucaj jajecznica na maśle, bo to czyjeś gotowe danie, nie wiesz ile autor dał masła. Wrzucasz osobno każdy składnik, czyli ilość jaj i ilość tłuszczu na którym smażysz. Podbiłabym tłuszcze kosztem węgli. Wrzuć około 115 tłuszczy, około 185-190g białka, reszta węgle. Na kolacje wrzucaj węgle [...]
co do makaronu rozumiem że tw 200g to już po ugotowaniu jest bo z tabel tak wynika, ryże 150g przed ugotowaniem ? Zmieniłem wartości odżywcze makaronu. Nie wiem czy o to Ci chodziło.. Zawsze odmierzam 150g makaronu przed ugotowaniem, a wiadomo po ugotowaniu napęcznieje i jest go trochę więcej. Jak mam w takim razie to liczyć? Wędliny i orzechy [...]
Dzień dobry, poniżej proszę zobaczyć sugestie. Generalnie Twój jadłospis jest ubogi w warzywa, a są one ważne w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Nie odnoszę się do kaloryczności gdyż wierzę iż jest poprawna, natomiast jeżeli chciałbyś ją ponownie wyliczyć link do kalkulatorów możesz znaleźć tutaj: [...]
Niedożywiony to ty będziesz chodził przez swoją niewiedzę... Białko uzupełnia dietę, której jak mniemam nie posiadasz. Druga sprawa to taka, że drogi kolego białko da się przedawkować, a skutki mogą być bardzo nieprzyjemne. U mnie 1 miarka tego białka to 30g. Wszystko zależy jak bardzo nabierzesz :). Z tym niedozywieniem to byl taki zart.. ;) [...]
Posiłek przed treningiem to bardzo ważna sprawa. Od tego kiedy, co i ile zjemy może zależeć rozkład naszych sił, koncentracja, ale również samopoczucie. Nie ma uniwersalnej metody, ponieważ każdy z nas reaguje inaczej. Na pewno jednak posiłek przedtreningowy nie może być zbyt obfity i ciężki ani zbyt mały lub zjedzony na długi czas przed [...]
Początki układania diety są trudne, ale przyjrzenie się swoim posiłkom i wprowadzenie korekt wychodzi tylko na dobre. Jak się do tego zabrać? Najpierw należy ustalić zapotrzebowanie kaloryczne. Pomocne w tym będą informacje zawarte w artykule: http://potreningu.pl/articles/1873/jak-prawidlowo-okreslic-zapotrzebowanie-na-energie- W drugiej [...]
Spokojnie zamroź i o nic sie nie boj, nic sie z miesem nie stanie. Wklejam taki artykul (za poradnikzdrowie.pl) moze sie komus przyda. "Żeby się nie psuło" Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale temperatura bliska zeru nie zawsze jest korzystna. Jak postępować, by produkty dłużej były smaczne, [...]
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowo dobrana dieta jest kluczem do sukcesu w każdej dyscyplinie sportu, a w szczególności w kształtowaniu sylwetki. Istnieje pewna ważna zasada, która polega na odpowiednim zbilansowaniu posiłków. Spożywać należy wyliczoną pod nasz organizm ilość kcal w postaci zapotrzebowania kalorycznego, które zdecydowanie warto [...]
a jaki tam jest stosunek % tych białek głównie tego cholernego przenicznego Bo jak nie am go dużo to może być niezłe Choć sp80 3200g za niecąłe 160 juz kupisz a jest to serwatka 60% i albuminy jaj 40% i jednak lepiej wychodzi Ale chyab kupie sobie troche tego hi teca kiedyś bo sp-80 sie już nudzi zjadłem ze 20 kilo przydąłoby sie żeby olimp nowe [...]
Każdy z nas, szczególnie po pewnym czasie swojej przygody z kształtowaniem sylwetki zdecydował się na zakup odżywki białkowej. Powody tego były różne, np.: brak czasu, ochoty na przygotowanie, czy zjedzenie źródeł białka: mięs, ryb, jaj, czy nabiału. Dzięki odżywce białkowej mogliśmy uzupełnić jego braki a przy okazji zaspokoić ochotę na słodkie, [...]
heh...'takie zyły lubią panienki' to czy widac zyly czy nie, zalezy od wlasnego organizmu. Mysle ze ma to zwiazec z płytko osadzonymi naczyniami krwiownosnymi, naturalną ciepłotą ciała, szybkosci przepływu krwi itp.. No i ilosci tłusczu A, no i jak to Arnold S. (chyba on) kiedys pisał - znał kiedys zawodnika, który spozywał odzywki na bazie jaj [...]
Witam Oczywiście jest to mit, jajka nie mają nic wspólnego z bezpłodnością a jedzenie ich ma bardzo dużo pozytywnych następstw.Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, których organizm człowieka nie wytwarza. Białko jajka przez długi czas uznawane [...]
Najlepiej korzystać z rankingów i sugerować się najczęstszym wyborem klientów. Właśnie tego typu rankingi znajdziesz też w naszym serwisie, znajdują się one w menu oraz podaje bezpośredni link do nich:https://www.sfd.pl/art/Rankingi-c13/ Na co należy zwrócić szczególną uwagę wybierając białko? Przede wszystkim jeśli zdecydujesz się na białko [...]
Jajka są nieodłącznym elementem diety wielu z nas. Nie bez powodu. Są one jednym z lepszych źródeł białka, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Jeszcze do niedawna białko jaja uważane było za wzorcowe, do czasu aż zmieniono je na białko mleka matki. Niewątpliwym plusem jajek jest ich niewygórowana cena, łatwość z dostępem w sklepach, [...]
Surowych jaj nie jedz z powodow takich jak: -ryzyko zarazenia Salmonella -nizsza strawnosc w organizmie -alergennosc (alergie pokarkmowe wywaolane przez indywidualne białka grakcji białkowej- owoalbumina, owomukoid,owotransferyna- wysoka temp elimunuje generalnie laergennosc wspomnianych białek z wyjatkiem owomukoidu (inhibitor wobec trypsyny)-nie [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja jak i masa nie przychodzi szybko. Jedynymi sposobami na to by szybko przybrać na masie jest przytycie - jednak mija się to z celem ponieważ przybieżemy również na bezsensownej [...]
Ryż jest jednym z najbardziej popularnych źródeł węglowodanów w dietach osób dbających o swoje zdrowie i kształtujących sylwetkę. Obecny jest w prawie każdej diecie, jako element posiłku i dodatek do mięs, ryb, nabiału, czy jaj. Stanowi podstawę wyżywienia 1/3 ludności świata. Jest on rodzajem zboża z rodziny wiechlinowatych. Obejmuje aż 25 [...]
Jajka są jednym z podstawowych źródeł białka i tłuszczów w diecie osób dbających o swoją sylwetkę i zdrowie. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze. Dostępne są jednak również gęsie, kacze, strusie, czy przepiórcze. Jeszcze do niedawna białko jaja kurzego było uznawane za wzorcowe. Obecnie jest to białko mleka matki. Jaja są jednym z niewielu [...]